Rižota z morskimi sadeži

400 g riža za rižoto (carnaroli ali arborio)

1 mesnati paradižnik (ali 2 pelata iz pločevinke)

12 klapavic

12 vongol

12 očiščenih repkov gamberov

8 celih gamberov

4 strokov česna

4 žlic olivnega olja

1 dl belega vina

1 žlica masla

1.5 l piščančje ali ribje osnove

1 žlica sesekljanega peteršilja

sol in mleti poper (po okusu)

Česen in peteršilj ločeno drobno nasekljamo. Morske saeže operemo in po potrebi tudi očistimo.

V ponev vlijemo olivno olje in ga segrejemo. Na segreto olje damo česen in takoj, ko zadiši, ponev odstavimo.

V ponev dodamo klapavice, vongole ter gabere (repke in cele). Pražimo, dokler se školjke ne odprejo. Zalijemo z vinom in počakamo, da se pokuha. Dodamo sesekljan paradižnik ali pelate.

Sestavine v ponvi še malo pokuhamo, nato pa v ponev stresemo riž. Dobro premešamo in počakamo da riž vpije tekočino, ki se je nabrala v ponvi.

Riž začnemo postopoma zalivati z jušno osnovo. Solimo in popramo. Vmes ponev potresamo in občasno premešamo, da dobimo lepo kremasto teksturo. Riž ves čas zalivamo in pazimo, da se ne prilepi na dno posode.

Ko so zrna kuhana ‘al dente, kar pomeni, da so še čvrsta na ugriz,  v rižoto dodamo žlico masla. Po potrebi jo dodatno posolimo in/ali popopramo.Dodamo sesekljan peteršilj, dobro premešamo in takoj serviramo na krožnike.