Njoki v sirovi omaki

500g krompirja
200g moke
Sol
Poper
70g masla
70g moke
500ml mleka
150g naribanega sira (npr. parmezan, gauda)

Priprava njokov

  1. Krompir olupimo, narežemo na kocke in skuhamo v slani vodi. Kuhane krompirje odcedimo in jih pretlačimo v pire. Dodamo moko, solimo, popramo ter pregnetemo v mehko testo.
    Oblikovanje njokov
  2. Testo razvaljamo na pomokani površini in ga narežemo na manjše koščke. Nato oblikujemo njoke po želji.
    Priprava sirove omake
  3. V posodi stopimo maslo, dodamo moko in prepražimo. Postopoma prilijemo mleko ter neprestano mešamo, da dobimo gosto omako. Primešamo nariban sir ter začinimo po okusu.
    Kuhanje njokov
  4. Pripravljene njoke skuhamo v slani vodi, dokler ne priplavajo na površje. Odcedimo jih in prelijemo s pripravljeno sirovo omako.
    Postrežba
  5. Njoke v sirovi omaki postrežemo toplo, po želji jih lahko potresemo z dodatnim naribanim sirom. Dober tek!