Mongolska govedina

600 g govedine (zrezki ali steak)
3 žlice koruznega škroba (gustin)
3 žlice olja
3 stroki česna
1 žlica drobno naribanega ingverja
80 ml manj slane sojine omake
60 ml vode
50 g svetlega rjavega sladkorja
2 mladi čebulici
sol in mleti poper (po okusu)

Meso prečno na vlakna narežemo na čim tanjše rezine oziroma trakove, ki jih začinimo s soljo in mletim poprom. Z dodajanjem soli ne pretiravamo, saj bomo jedi kasneje dodali tudi sojino omako. Začinjeno meso povaljamo v škrobu.

Mlado čebulico očistimo in operemo. Narežemo jo na približno 2,5 centimetra velike kose. Česen olupimo in ga drobno nasekljamo.

Na kuhalnik pristavimo večjo ponev (vok) in v njej segrejemo žlico olja. Dodamo česen in ingver ter sestavini med mešanjem pražimo eno minuto. Prilijemo sojino omako in vodo ter dodamo sladkor. Omako zavremo in pustimo, da se kuha približno 2 minuti, da se ves sladkor stopi. Pripravljeno omako prelijemo v skledico in jo pustimo na strani.

V ponev vlijemo preostanek olja. Dodamo začinjeno meso (odvečen škrob odstranimo) in ga na vsaki strani pražimo približno 2 minuti, da se rjavo obarva. Če imamo večjo količino mesa, ga raje popražimo v dveh ali treh obrokih. Olje dodamo po potrebi.
Primešamo pripravljeno omako. S kuhalnico dobro postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki si nastali s praženjem. Kuhamo na zmernem ognju približno 2 minuti, da se omaka nekoliko zgosti.

V ponev dodamo mlado čebulico in pustimo, da se jed kuha še kakšno minuto, da se omaka povsem zgosti.
Pripravljeno jed serviramo na krožnike in jo postrežemo s kuhanim rižem.