3 žlice olivnega olja
400 g očiščenih repkov kozic
400 g očiščenih sip
1 ščepec žafrana
1 ščepec mletega kajenskega popra
0.5 paradižnika
4 strokov česna
1 žlica sipinega črnila
3 skodelice dolgozrnatega riža
1 l kokošje jušne osnove
1.5 žličke soli
1 ščepec mletega popra
Česen olupimo, operemo, stremo z nožem in drobno sesekljamo. Nato ga skupaj s soljo stremo v gladko pasto (to lahko storimo s terilnikom). Paradižnik iz pločevinke stresemo v posodo in s paličnim mešalnikom zmiksamo v gladko zmes. Repke kozic operemo pod tekočo vodo, odcedimo in osušimo. Sipe operemo in po potrebi še dodatno očistimo ter narežemo na 1 cm debele kolobarje.
V večji ponvi segrejemo olivno olje in v ponev stresemo repke. Solimo in popramo, nato pa jih med rahlim mešanjem pražimo približno 2 minuti, ravno toliko, da se obarvajo roza. Pečene repke preložimo iz posode na krožnik in pokrijemo, da ostanejo topli.
V ponev stresemo čebulo in jo na zmerni temperaturi 5 minut pražimo, da dobi lepo zlato rumeno barvo. Nato dodamo sipo, vse skupaj rahlo solimo in popramo ter pražimo še 2 minuti. Nato v ponev dodamo žafran, kajenski poper, paradižnikovo zmes, česen, črnilo in riž. Vse skupaj dobro premešamo, da se riž dobro obarva. Dodamo eno žličko soli in kokošjo jušno osnovo. Zvišamo temperaturo in počakamo, da tekočina zavre. Pustimo vreti 5 minut.
Segrejemo pečico na 180 °C. Po pripravljenem rižu razporedimo repke in ponev potisnemo v ogreto pečico. Pečemo na srednji višini 20 minut. Po 20-ih minutah iz pečice vzamemo ponev in jo pokrijemo s čisto krpo ter pustimo stati 15 minut.
Pred serviranjem vse skupaj dobro premešamo, serviramo na krožnike in nato ponudimo.
