600 gmletega mešanega ali govejega mesa
1 srednje velika čebula
2 strokačesna
2 jajci
40 gdrobtin
sol in sveže mleti poper (po okusu)
700 gparadižnikove omake (2 pločevinki oziroma 2 kozarčka)
100 gnaribane mocarele
50 g naribanega parmezanaPečene mesne kroglice s sirom in paradižnikovo omako
Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo.
V večjo skledo/posodo stresemo mleto meso in mu dodamo čebulo, česen, razžvrkljani jajci, drobtine, sol in poper. Sestavine s čistimi rokami pregnetemo, da se meso enakomerno začini.
Iz pripravljene mase z navlaženimi rokami oblikujemo manjše kroglice, velikosti ping pong žogice. Na kuhalnik pristavimo ponev in jo namastimo z oljem. Na segreti maščobi iz vseh strani na hitro popečemo pripravljene kroglice. Pečemo jih približno 3 do 4 minute, da se se na zunanji strani lepo rjavo zapečejo.
Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. V globok pekač vlijemo polovico omake in jo s kuhalnico razporedimo po celotni površini. Dodamo popečene kroglice in jih prelijemo s preostankom omake. Po vrhu potrosimo naribano mocarelo, ki smo jo zmešali z naribanim parmezanom. Pekač pokrijemo z aluminijevo folijo in ga za 30 minut potisnemo v ogreto pečico.
Po 30 minutah pekač odkrijemo in temperaturo povišamo na 220 stopinj Celzija. Pečemo še 5-10 minut, da se sir zlato rjavo zapeče, zatem pa pekač odstranimo iz pečice in pripravljeno jed postrežemo skupaj z izbrano prilogo.
